Отглеждане

   Технология за отглеждане на гъбата кладница

 

           Кладницата (Pleurotus ostreatus)

 

       Моля всички клиенти закупили чували заразени със заразен субстрат за гъба кладница да прочетът упътването внимателно и при липса на разбиране да се обадят на посочените телефони за допълнителна информация.
Нужна е маза, антре или стая/помещение/, в която да има светлина колкото 40 ватова крушка от старите или 9 вата от новите лед крушки и постоянна температурата, но не по-ниска от 16 градуса и не по-висока от 25 градуса за летният щам за зимният щам от 14 градуса до 21 градуса.
Чувалите със заразения субстрат се слагат легнали с етикета на горе но не директно на земята а върху скара,за да могат да дишат и да плодоотдават ,и е  желателно е да са повдигнати на около 15 до 25 сантиметра от пода самият чувал. Така инкубацията на субстрата се развива по-бързо и качественно, в никакъв случай не загъвайте чувалите, не ги дупчете и не ги моктете    /поливате/.
Чувалите са с влажност 80 %, достатъчно за да инкубират / да се развие мицела/ и да започне в даденият момент да плодоотдават.

        Първите 12 до 14 дена е важно чувалите да стоят на 18 до 20 градуса и около 60 % влажност.
Плодоотдаването започва между 20 и 30 ден в зависимост от температурата и влажноста на даденото помещение.
Нужен е пулвелизатор или пръскачка с вода, с които да се пръскат гъбите след като поникнат, но не и по-рано. Поливате два или три пъти на ден, след наедряване на грудките /туфите/ може и по-вече пъти.Внимание поливането се прави от разстояние около 30 или 40 сантиметра за да се постигне ефекта на лек дъждец /ръмеж/.
       Гъбите се поливат веднага след като се покажат, и след тяхното бране ако няма влажност в даденото помещение чувалите се пръскат по един път сутрин на ден до следващото плодоотдаване.Пазете чувалите от пряка слънчева светлина.!
Гъбите са готови когато достигнат среден размер около 10 или 12 сантиметра първо качество, или когато по края на периферията започне да изсъхва или покафенява.
       Кладницата се пречупва настрани за да излезе с част от субстрата, в никакъв случай да не се реже.!!!
Гъбата расте на туфи от 400 до 800 грама,/ и редки случаи над 1500 до 2000 грама/.
На цвят е бяла към бледокафяво в зависимост от светлината.Интервал между плодоотдаването една, две седмици /в зависимост от условията/. Предимство при отглеждането е свеж въздух /редовно да се проветрява поне два или три пъти на ден/, температура и светлина.

 ПРИ НЕ СПАЗВАНЕ НА ТЕЗИ УСЛОВИЯ МОЖЕ ДА ПОЛУЧИТЕ ЛОШИ РЕЗУЛТАТИ !

 

Кладницата е богата на витамини, аминокиселини и минерални вещества, които защитават организма на човека от влияние на токсични вещества. Тя дори помага за понижаване нивото на холестерола в кръвта. Гъбата е екологично чиста, нискоенергийна храна, затова е подходяща за „диети”. Тя съдържа вещества с противораково действие.
В нашата скромна ферма всички суровини са с доказан естествен произход и не са третирани с никакви химични или неорганични вещества.Мицела е с доказан произход и сертификат за качество. Също така всеки един чувал се произвежда ръчно в напълно стерилна среда с което гарантираме за 100 % чистота на субстрата и гарантирано плодоотдаване.
Всичкият субстрат се обезпаразитява при температура 105 градуса, а гъбите не са генномодифицирани и са с естествен произход.
Сред най-ценните вещества, открити в гъбите кладница, са полизахаридите.
Благодарение на тези елементи може да се стимулира активността на макрофагите.
Те са вид бели кръвни телца, които отговарят за разпознаването и атакуването на вируси, бактерии и патогени.
Също така бета глюканите, присъстващи в гъбите, спомагат да се защити тялото от инфекциите и да се укрепи имунната система по време на зима.
Гъбите кладница съдържат ловастатин, вид статин, способен да редуцира лошия холестерол (LDL холестерола).
Те съдържат витамини В, D, C и К, също така и ненаситени мастни киселини (омега 3, 6, 7, 9) и биофлавоноиди.Гъбите кладница съдържат и фибри. Това принуждава пробиотичните бактерии да се размножават повече, за да се погрижат за храносмилането и здравето на червата.
      Фейсбук >>> Ферма за гъба Кладница@polikraishte.bg <<< тел:0877479090 И.Койчев.

 

 
Отглеждане
Отглеждане
Отглеждане

Технология за отглеждане на Шиитаке, Рейши, . Лъвска грива, Майтаке и Кладница на пънчета. .

Шийтаке е гъба, която се отглежда на дървесина,дъб, бук, кестен,орех и др.Пънчета са с диаметър 10-20 см и дължина от 20 до 50 см .В завиcимоcт от ycловията на околната среда инкубацията може да продължи между 4 и 10 месеца след заразяване с мицел.

През инкубационният период е желателно да се подържа от 60% до 70% влажност, и температура от 16 до 22 градуса.За целта вземете опаковъчният найлон и го наметнете върху пънчето независими дали сте го сложили право или легнало, така ще запазите влагата, като в долната част можете да сложите попивателна кърпа /швант/ добре напоен с вода.Ако по найлона се образуват капчици /конденз/ значи има достатъчно влага.

Когато по пънчето започнат да се образуват бели петна около дупките с мицела,или в краищата напънчето, означава че пънчето е готово за плодоотдаване. (около 6 до 10 месеца)

След приключване на инкубацията пънчетата се подлагат на шок със студена вода , тоес потапят се в съд със студена вода да престои от 24 до 72 часа, след което се оставя за плодоотдаване. Може да се приложи и дъждуване.

Температурата при плодоотдаване трябва да е в границите от 15 до 25 градуса в зависимост от щама.Препоръчителната влажност е от 65% до 80%. Да не се излагат на пряка слънчева светлина, силен вятър или място с вредители.

По време на плодоотдаване е нужна светлина от 500 до 2000 лукса.

По време на плодоотдаване гъбите искат пресен въздух.

Желателно да се изчаква около два/три месеца между вълните.

Гъбите се късат чрез пречупване или с нож близко до кората.

Пънчетата плодоотдават от 4 до 6 години в завиcимоcт от условията за отглеждане.

Гъбите шийтаке могат да се съхраняват в прясно, сушено и замръзено състояние.

Трябва да се знае че от гъбата се използва за консумиране само шапчицата като се отрязва с около един сантиметър от пънчето.

Отглеждане
Отглеждане

 

                         Технология за отглеждане на шийтаке

Чувалите са със съдържание от 6 вида дървесни частици /пастьоризирани при температура около 120° до 125° градуса/ и са снабдени с микро филтър за интензивно отглеждане на гъбата шийтаке.Всеки чувал тежи между 3 и 4 кг.Към субстрата са добавени трици от ориз и пшеница и сладък сироп за силно стимулиране.

След покупка на чувалите трябва да се съхраняват на сенчесто място/или закрито помещение/ и препоръчителна влажност от 65% до 75%, и температура между 23°-26°,така мицелът съзрява в чувалите, процеса трае от 60 до 90 дена /в зависимост от условията за съхранение/.

Етап 1-след периода на инкубация найлоновите чували се отстраняват/премахват/ от субстрата и започва период на плодоотдаване.

Блоковете със субстрат са готови за плодоотдаване когато станат бели или започнат да покафеняват.

През периода на плодоотдаване трябва да се спазват следните условия;

1-температура около 15°-18°

2-влажност около 80% до 90%

3-осветеност около 600 до 1000lux

4-редовно вкарване на свеж въздух

5 при недостиг на влажност да се пръскат с пулверизатор или пръскачка.

Трябва да се знае че плодоотдаването започва когато има промяна в климатичните условия на субстрата /тоест снижаване на температурата/.

Етап 2-по време на плодоотдаване е препоръчително гъбите да се пръскат с пулверизатор или пръскачка.

Етап 3-гъбите са готови за бране когато шапчиците са отворени на около 60% до 70% или големина между 6 или 8 см а в редки случаи достигат до 12 см и по-вече.

Етап 4-След приключване на първа вълна чувалите ще останат в покой около две седмици като през този период е желателно малко да се затоплят примерно около 20° до 23°.

Етап 5-След това субстратът трябва да се сложи в съд с вода за 12 до 24 часа, след което се поставя обратно на етажерката за втора вълна и това се повтаря при всяка вълна.

При спазване на горепосочените условия ще получите от 3 до 5 вълни с общо тегло около 1.500кг до 1.800кг.

Гъбите шийтаке могат да се съхраняват в прясно, сушено и замръзено състояние.

Трябва да се знае че от гъбата се използва за консумиране само шапчицата като се отрязва с около един сантиметър от пънчето.

Шийтаке е с голямо съдържание на летинан/бета глюкан/. След приемането на шийтаке около два месеца стабилизира мозъчното кръвообращението.Шийтаке е с доказано противотуморно и противораково действие и силно имунностимуриращо.

Ферма за гъба Кладница тел:0877479090 И.Койчев.

https://ferma-koychevi.com

Отглеждане

Технология за отглеждане на Кралска кладница

Кралска Кладница (Pleurotus Eryngii)

Моля всички клиенти закупили чували със заразен субстрат за гъба кладница от нашата ферма да прочетът упътването внимателно и при липса на разбиране да се обадят на посоченият телефон за допълнителна информация.

Нужна е маза,антре или стая, в която да има светлина колкото 40 ватова крушка от старите или 11 вата от новите лед крушки и постоянна температура, но не по-ниска от 21 градуса и не по-висока от 25 градуса.

Чувалите със заразения субстрат се слагат прави но не директно на земята,желателно е да са повдигнати на около 15 сантиметра от пода. Така инкубацията на субстрата се развива по-бързо и качественно, в никакъв случай не загъвайте чувалите, не ги дупчете и не ги мокрете /поливате/.

Чувалите са с влажност 85 %, достатъчно за да инкубират /побелеят/,тоест да се развие вторичният мицел.

Плодоотдаването започва между 25 и 30 ден в зависимост от температурата.

Когато чувала побелее внимателно се изрязва горната част на найлона/шапката/.

Нужен е пулвелизатор или пръскачка с вода, с които да се пръскат гъбите след като поникнат, но не и по-рано. Поливате два или три пъти на ден,а след наедряване на грудките /туфите/ може и по-вече пъти.Внимание поливането се прави от разстояние около 30 или 40 сантиметра зада се постигне ефекта на лек дъждец /ръмеж/.

Гъбите се поливат само ако има нужда.

Ако няма влажност в даденото помещение чувалите се пръскат по един път на ден до следващото плодоотдаване.Пазете чувалите от пряка слънчева светлина.!!!

Гъбите са готови когато достигнат среден размер около 10 или 12 сантиметра височина, или когато по края на периферията започне да изсъхва или покафенява.

Кладницата се реже много внимателно близо до субстрата!!!

Среден добив от един чувал е от 1 до 2 кг, на 3 или 4 етапа на плодоотдаване.

На цвят е бяла към бледокафяво на тумни точки в зависимост от светлината. Интервал между плодоотдаването една, две седмици /в зависимост от условията/. Предимство при отглеждането е висока влажност и свеж въздух /редовно да се проветрява поне два или три пъти на ден/.

Кладницата е богата на витамини, аминокиселини и минерални вещества, които защитават организма на човека от влияние на токсични вещества. Тя дори помага за понижаване нивото на холестерола в кръвта. Гъбата е екологично чиста, нискоенергийна храна, затова е подходяща за „диети”. Тя съдържа вещества с противораково действие.

В нашата скромна ферма всички суровини са с доказан естествен произход и не са третирани с никакви химични или неорганични вещества. Също така всеки един чувал се произвежда ръчно в напълно стерилна среда с което гарантираме за 100 % чистота на субстрата и гарантирано плодоотдаване.

Всичкият субстракт се обезпаразитява при температура 105 градуса, а мицела и гъбите не са генномодифицирани и са с естествен произход.

Препоръчителни условия за отглеждане :

1.Температура на въздуха; 10-18 градуса.

2.Относителна влажност; 60% – 85%.

  1. Светлна; 600-1000 lux или лампа 8000 К.

  2. Редовно освежаване на въздуха, концентрация на CO2 около 1000 ppm. Фейсбук /Ферма за гъба Кладница/ тел:0877479090 И.Койчев.

https://ferma-koychevi.com/

Отглеждане
Отглеждане

РЕКЛАМНА ЗОНА

Натиснете за да научите повече за нея и за нейното премахване

Посетено 78 пъти, 1 посещение(я) днес
Сподели тази история..