Технологии за отглеждане на гъби

You are here:

Технология за отглеждане на гъбата кладница

Кладницата (Pleurotus ostreatus)  

Моля всички клиенти закупили чували със заразен субстрат за гъба кладница от нашата ферма да прочетат упътването внимателно и при липса на разбиране да се обадят на посоченият телефон за допълнителна информация.

     Нужна е маза,антре или стая, в която да има светлина колкото лед крушка от 10 до 15 вата  и постоянна температура, не по-ниска от  15 градуса и не по-висока 20 градуса за зимния, и  25 градуса за летният .

      Чувалите със заразения субстрат се слагат легнали с етикета на горе,но не директно на земята,желателно е да са повдигнати на около 20 сантиметра от пода върху скара за да диша самият чувал. Така инкубацията на субстрата се развива по-бързо и качествено, в никакъв случай не загъвайте чувалите, не ги дупчете и не ги мокрете /поливате/.

     Чувалите са с влажност около 85 %, достатъчно за да инкубират /побелеят/,тоест да се развие вторичният мицел.

     Плодоотдаването започва между 20 и 30 ден в зависимост от условията на помещението.

     Нужен е пулвелизатор или пръскачка с вода, с които да се пръскат гъбите след като поникнат, но не и по-рано. Поливате два или три пъти на ден,а след наедряване на грудките /туфите/ може и по-вече пъти. Внимание поливането се прави от разстояние около 30 или 40 сантиметра  за да се постигне ефекта на лек дъждец /ръмеж/.

     Гъбите се поливат веднага след като се покажат и се спира с поливането след тяхното бране. Ако няма влажност в даденото помещение чувалите се пръскат по един път на ден до следващото плодоотдаване желателно сутрин. Пазете чувалите от пряка слънчева светлина, силно течение, и преполиване.!!!

     Гъбите са готови когато достигнат среден размер около 10 или 12 сантиметра, или  когато по края на периферията започне да изсъхва или покафенява.

     Кладницата се пречупва настрани за да излезе с част от корена, в никакъв случай да не се реже.!!!

     Гъбата расте на туфи от 400 до 800 грама, / и редки случаи над 1500  до 2300 грама/.

     Среден добив от един чувал е от 2 до 3 кг, на 2 или 3 етапа на плодоотдаване.

     На цвят е бяла към от бледокафяво до тъмно кафява в зависимост от светлината.  Интервал между плодоотдаването една, две седмици /в зависимост от условията/. Предимство при отглеждането е висока влажност и свеж въздух  /редовно да се проветрява поне два или три пъти на ден/.

     Кладницата е богата на витамини, аминокиселини и минерални вещества, които защитават организма на човека от влияние на токсични вещества. Тя дори помага за понижаване нивото на холестерола в кръвта. Гъбата е екологично чиста, ниско енергийна храна, за това е подходяща за „диети”. Тя съдържа вещества с противораково действие.   

           В нашата скромна ферма всички суровини са с доказан естествен произход и не са третирани с никакви химични или неорганични вещества. Също така всеки един чувал се произвежда ръчно в напълно стерилна среда с което гарантираме за 100 % чистота на субстрата и мицела, гарантирано плодоотдаване.

             Всичкият субстракт се обезпаразитява при температура 102 градуса, мицела не е генномодифицирани и са с естествен произход.

        Препоръчителни условия за отглеждане :

      1.Температура на въздуха;  15-25 градуса за летните 12-20 градуса за зимните щамове.

      2.Относителна влажност;  60% – 85%.

  • Светлина;   600-1000 lux или лампа 8000 К.

Редовно освежаване на въздуха, концентрация на   CO2 около 1000 ppm. 

Технология за отглеждане на шийтаке на пънчета

Шийтаке е гъба, която се отглежда на дървесина,дъб, бук, кестен,орех и др. , пънчетата са с  диаметър 13-20 см и дължина 50 см .В завиcимоcт от  ycловията на околната среда  инкубацията може да продължи между 4 и 10 месеца след заразяване с мицел.

     През инкубационният период е желателно да се подържа от 70% до 80% влажност, и температура от 16 до 24 градуса.

     Когато по пънчето започнат да се образуват бели петна около дупките с мицела,или в краищата на пънчето, означава че пънчето е готово за плодоотдаване. 

     След приключване на инкубацията пънчетата се подлагат на шок със студена вода ,  тоес потапят се в съд със студена вода да престои 24 часа, след което се оставя за плодоотдаване. Може да се приложи и дъждуване.

     Температурата при плодоотдаване трябва да е в границите от 16 до 22 градуса в зависимост от щама. Препоръчителната влажност е от 75% до 85%. Да не се излагат на пряка слънчева светлина, силен вятър или място с вредители.

     По време на плодоотдаване е нужна светлина от 500 до 1000 лукса.

     По време на плодоотдаване гъбите искат много пресен въздух.

     Желателно да се изчаква около два месеца между вълните.

     Гъбите се късат чрез пречупване или с нож близко до кората.

     Пънчетата плодоотдават от 4 до 6 години в завиcимоcт от честотата на плодоотдаванията и от условията за отглеждане.

     Гъбите шийтаки:

– укрепват сериозно имунната система

– имат ярко изразени лечебни качества при злокачествени заболявания, по време и след химиотерапия и лъчетерапия

– съдържат еритаденин, голямо количество ненаситени мастни киселини, хитинови влакна и други вещества, намаляващи или регулиращи в значителна степен нивото на мазнини в кръвта

– регулират нивата на кръвната захар и затова се препоръчват при установен захарен диабет

– регулира ефективно артериалното налягане

– има положителен ефект при рак на гърдата и рак на дебелото черво, също при заболявания на щитовидната жлеза, яйчниците, тъй като регулира кръвната захар; помага при заболявания на шийката на матката, яйчниците, белите дробове, синусите, при меланом и туморни метастази гъбите шийтаки помагат и при напукани капиляриПосетено 1 746 пъти, 1 посещение(я) днес